Kerk


Eenbeukige dorpskerk, bestaande uit een romaans, tufstenen schip, waarvan de muren rondboogvensters en lisenen met rondbogen bezitten en een hoger, 15e eeuws koor met driezijdige sluiting en natuurstenen banden. De kerk is gerestaureerd omstreeks in 1903, 1953 en 2003. Koor met houten balkenzolder; schip met ziende kap.

Tot de inventaris behoren: de Lodewijk XIX-preekstoel met koperen lezenaar; een herenbank met overhuiving, omstreeks 1720 en twee koperen kronen, 18e eeuw. Houten gebodenbord met pilasters en gemarmerde omlijsting, 1711. In het middelste koorvenster een gebrandschilderd glas met alliantiewapen, 1728. Het orgel met een manuaal en aangehangen pedaal gemaakt door A. van Gruisen in 1808 met gebruikmaking van 17e eeuws pijpwerk mogelijk van Anthonie Verbeek. Het is voorzien van een onderkas en nieuwe mechaniek in 2004.

Korte bouwgeschiedenis van de kerk

Ca. 1100: werd met de bouw – in tufsteen – begonnen en zag er na voltooiing ongeveer zo uit: een eenvoudige zaalkerk (het latere schip) met waarschijnlijk een kleine absis aan de oostzijde. De kerk heeft dan  twee ingangen:  eentje aan de noordzijde voor de vrouwen en de andere aan de zuidzijde voor de mannen. De laatstgenoemde ingang is in de loop der eeuwen dichtgemetseld, maar is nog wel zichtbaar.

 

 

Ca. 1200: werd de kerk ingekort (de lisenen naast de toren kun je nog zien).  De vrijgekomen stenen gebruikte men vervolgens om een begin te maken met de bouw van de toren.

 

 

 

Ca. 1250: kreeg de toren zijn huidige hoogte, er werden echter geen tufstenen maar bakstenen gebruikt. Beide steensoorten, en daarmee beide bouwperioden zijn nog steeds  duidelijk zichtbaar.

 

 

 

Anno 1395: In dit jaar kreeg de kerk, met haar robuuste Romaanse  toren en schip, een hoog Gotisch koor. De kerk is dan voltooid en heeft  daarmee haar huidige vorm gekregen.

 

 

Interieur en exterieur zijn in 2004 grondig gerestaureerd. Het interieur is gewijzigd en de preekstoel heeft een andere plaats gekregen. In september 2005 is in de kerk een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is het oude orgel uit de GK van Boerakker (Gr), in 1808 gebouwd door Albert van Gruisen uit Friesland en overgeplaatst en gerestaureerd door restaurateur Albert de Graaf.

Bron: Lia van Burk-Priester / Protenstantse Gemeente Tiel en relikwi.nl